25.8.06

Ara que tinc un telescopi, per on començo?

Amb el telescopi instal·lat sobre la muntura equatorial, perfectament anivellat i equilibrat, aixeco el cap i miro el firmament: em trobo perdut. Entre els milers d’estrelles, distingeixo alguns asterismes; però cap constel·lació.
El punt d’observació està situat en una terrassa orientada al sud. A l’est, la il·luminació de les ciutats i pobles de la costa només em permet distingir tres o quatre estrelles. Al sud-est, puc distingir-ne més.
Segons la carta estel·lar que utilitzo, una deu ser Antares, que és l’astre més brillant de la constel·lació de l’Escorpí. Intento localitzar-la amb el buscador del telescopi, però no l'encerto.
Després de diversos assajos, veig aparèixer en el camp de visió un puntet més brillant de color taronja. Miro pel telescopi i veig el mateix puntet amb la mateixa tonalitat taronja. No pot ser. Tanta història per veure el mateix que veig a ull nu.
A la dreta d’Antares hi ha una estrella més brillant. Hi dirigeixo el telescopi. És Júpiter amb els seus quatre satèl·lits majors: Ió i Europa a l’esquerra del planeta, Gaminedes i Cal·listo a la dreta, més allunyats. Es distingeixen les bandes de l’atmosfera joviana.
Altres intents per localitzar estrelles i objectes del cel profund acaben en fracassos. El buscador 6x30 amb retícula en creu redueix massa el cap de visió i jo sóc massa inexpert. En dies successius vaig afinant la punteria, de manera que dos mesos després de la primera observació puc localitzar uns quants astres amb certa facilitat. Tanmateix, trobo a faltar una eina de cerca que no em redueixi el cap de visió. Intentaré provar un cercador Telrad o Starbeam.

24.8.06

Observació de la galàxia M31(NGC 224) d’Andròmeda

Observació realitzada el divendres 18 d’agost de 2006 a les 23:30 des d’un observatori situat a 42°15’ 23’’ N, amb poca contaminació lumínica cap al NE, amb visibilitat bona (2/5 de l'escala d'Antoniadi), sense lluna en el cel. La observació es fa utilitzant un telescopi catadiòptric Schmidt-Cassegrain de 150mm f/10 i un ocular de 25mm (60 x).

La galàxia està situada a una altura de 33°. La localitzo a simple vista a 3 graus de Mu d’Andròmeda amb l’aparença d’una petita ombra clara i difusa.
Observada amb el telescopi, es diferencia un nucli més brillant i una aurèola tènue.

18.8.06

Benvinguts al meu blog sobre observacions astronòmiques

En aquest blog aniré afegint informació sobre les observacions astronòmiques meves i dels altres.
Per començar, us proposo una pàgina web on trobareu les imatges que mai no veurem amb els nostres telescopis d’aficionats. Les fotos realitzades pel telescopi espacial Hubble les podeu descarregar de la
pàgina de la NASA i l’ESA.
Algunes són imatges de sistemes propers, com aquesta del sistema Plutó-Caronte.


Credit: NASA, ESA, H. Weaver (JHU/APL), A. Stern (SwRI), and the HST Pluto Companion Search Team


D’altres, són espectaculars fotos de l’espai profund.

Credit: NASA, N. Benitez (JHU), T. Broadhurst (The Hebrew University), H. Ford (JHU), M. Clampin(STScI), G. Hartig (STScI), G. Illingworth (UCO/Lick Observatory), the ACS Science Team and ESA