8.9.06

L’atmosfera joviana

Credit: NASA, ESA, and A. Simon-Miller (NASA/GSFC)

Aquesta imatge parcial de Júpiter va ser presa el 8 d’abril de 2006 a les 02:33UT amb la càmera Advanced Camera for Surveys (ACS) del telescopi espacial Hubble, amb llum blava (F435W) i vermella (F656N).
En l’atmosfera de Júpiter es poden distingir cinturons foscos (bandes) i àrees clares (zones), amb àrees de núvols de color blanc, marró i taronja.
Els núvols de júpiter estan estratificats en tres nivells: la capa superior està formada per núvols d’amoníac, en un segon nivell hi ha núvols d’hidrosulfur d’amoni i, finalment, una capa molt densa de núvols d’aigua.

7.9.06

Dues imatges de Mart

Aquesta primera imatge de Mart va ser generada amb ordinador a partir de les fotografies fetes des de la nau Mars Global Surveyor, amb la càmera Mars Orbiter Camera (MOC), l’abril de 1999, mentre orbitava el planeta a 450 km d’altitud.

Photo Credit: NASA/JPL/Malin Space Science Systems

La segona, és una fotografia presa el 26 de juny de 2001 pel telescopi espacial Hubble, quan Mart estava a 68 milions de quilòmetres de la Terra.



Image Credit: NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

1.9.06

Supernova Cassiopea A

L’onze de novembre de 1572, Tycho Brahe va distingir una nova estrella a la constel·lació de Cassiopea. Tycho estava observant l’explosió d’una estrella de Cassiopea, la supernova SN1572.
Fins als anys 60 del segle passat no es van poder detectar visualment les restes d’aquella supernova. El mes de desembre de 2004, amb la càmera ACS del telescopi espacial Hubble, es va realitzar aquesta fotografia. Els colors dels anells gasosos indiquen diferències en la composició química: els filaments verd intens són rics en oxigen, el vermell i porpra són sulfur,i el blau es compon sobretot d’hidrogen i de nitrogen.

Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration