A les poques hores del descobriment, el telescopi VLT de l’ESO va mostrar que l’esclat de raigs gamma detectat és la signatura de l’explosió de l’objecte més llunyà de l’univers, a 13.000 milions d’anys llum, només 640 milions d’anys llum després del Big Bang.
28.4.09
L'objecte més llunyà mai observat de l'univers
A les poques hores del descobriment, el telescopi VLT de l’ESO va mostrar que l’esclat de raigs gamma detectat és la signatura de l’explosió de l’objecte més llunyà de l’univers, a 13.000 milions d’anys llum, només 640 milions d’anys llum després del Big Bang.
23.4.09
El Quintet d’Stephan: quatre galàxies en trajectòria de col·lisió
L'estudi de les quatre galàxies en trajectòria de col·lisió, que formen el grup compacte, pot aportar informació sobre l'origen de l'univers fa 14.000 milions d'anys.
21.4.09
El sistema de galàxies Arp 194
En aquesta fotografia del telescopi espacial Hubble, podem veure un grup de galàxies que interactuen, el grup Arp 194, a la constel·lació de Cefeu, a 600 milions d’anys llum de la Terra.
A la part superior veiem dues galàxies que xoquen i una espectacular font còsmica d’estrelles, gas i pols que sembla connectar amb una tercera galàxia que, en realitat, està més lluny i no interactua amb les altres dues. En color blau, veiem cúmuls estel·lars d’estrelles joves en formació.
16.4.09
El Sextet de Seyfert, el grup compacte de galàxies H79

El Sextet de Seyfert és una col·lecció visual de cinc galàxies i un núvol de gas, pols i estrelles, situada a la constel·lació de la Serp, entre Rho i Pi, a 190 milions d’anys llum de la Terra.
Quatre galàxies del Sextet formen part del grup compacte, que ocupa una extensió de 100.000 anys llum: la galàxia lenticular NGC 6027, la galàxia espiral NGC 6027a, i les galàxies NGC 6027b, i NGC 6027c. Entre aquestes quatre galàxies es produeix una forta interacció gravitacional, ja que ocupen un volum inferior al de la Via Làctia.
La cinquena galàxia, la galàxia espiral NGC 6027d, no interactua amb les altres quatre, ja que és en el rerefons, cinc vegades més lluny, alineada amb les altres quatre.
Finalment el sisè objecte, NGC 6027e, el núvol de gas, pols i estrelles de la dreta, és una marea d’estrelles que surt de la galàxia NGC 6027.
Previsiblement, en el futur, les quatre galàxies del grup compacte acabaran per xocar i originaran una nova galàxia.
Carl Seyfer, que va descobrir el grup compacte H79 en 1948, va observar que els espectres òptics de les galàxies d’H79 tenien fortes línies en emissió d’alta ionització. Aquest fenomen es coneix amb el nom de nucli actiu de galàxia (NAG). Una galàxia té un nucli actiu quan es produeix un fenomen energètic en el nucli que no es pot atribuir a les estrelles, ni al gas, ni a la pols. Es pensa que les radiacions del NAG són el resultat de l'acreció al voltant del forat negre supermassiu situat en el centre de la galàxia. En astronomia, l'acreció és el fenomen de creixement d'un cos per agregació de cossos menors.
7.4.09
Els cúmuls globulars de la misteriosa galàxia gegant NGC 7049
En aquesta foto de la galàxia NGC 7049, feta amb el telescopi espacial Hubble, es poden distingir els cúmuls globulars, que es veuen com a punts brillant a l’halo de la galàxia, que és la regió de llum difusa al voltant de la galàxia.