22.8.08

La galàxia Perseus (NGC 1275 )

Crèdit: NASA, ESA, NRAO i L. Frattare (STScI). Crèdit de Ciència: Raig X: NASA/CXC/IoA/A.Fabian et al.; Ràdio: NRAO/VLA/G. Taylor; Òptic: NASA, ESA, l'Herència Hubble (Col·laboració De STScI/AURA)-ESA/Hubble, i A. Fabian (Institut d'Astronomia, Universitat de Cambridge, l'UK)
.
La galàxia Perseus (NGC 1275 ), coneguda per la seva font de ràdio Perseus A, és un important emissor de raigs X a causa de la presència d’un forat negre supermassiu en el seu centre.
Aquesta imatge, que és el resultat de la combinació d’imatges de diferents llargades d’ona, ens mostra les dinàmiques violentes de la galàxia i les emissions de llum visible, de radio i de raigs X.
Per fer la foto s’han fet servir dades de la càmera ACS del telescopi espacial Hubble, que ha captat les longituds d’ona visibles representades amb els colors vermell, verd i blau. També s’han fet servir les dades d'ones de ràdio (0,91 metres) de l’observatori radioastronòmic Very Large Array del NRAO, representades en la fotografia pels lòbuls rosats del centre de la galàxia. Finalment, s’han afegit les dades de raig X de l’observatori orbital Chandra, obtingudes amb l’espectòmetre avançat d’imatges CCD (ACIS), i representades amb el color violeta.