16.4.09

El Sextet de Seyfert, el grup compacte de galàxies H79

Credit: NASA/ESA, J. English (U. Manitoba), S. Hunsberger, S. Zonak, J. Charlton, S. Gallagher (PSU), and L. Frattare (STScI)


El Sextet de Seyfert és una col·lecció visual de cinc galàxies i un núvol de gas, pols i estrelles, situada a la constel·lació de la Serp, entre Rho i Pi, a 190 milions d’anys llum de la Terra.
Quatre galàxies del Sextet formen part del grup compacte, que ocupa una extensió de 100.000 anys llum: la galàxia lenticular NGC 6027, la galàxia espiral NGC 6027a, i les galàxies NGC 6027b, i NGC 6027c. Entre aquestes quatre galàxies es produeix una forta interacció gravitacional, ja que ocupen un volum inferior al de la Via Làctia.
La cinquena galàxia, la galàxia espiral NGC 6027d, no interactua amb les altres quatre, ja que és en el rerefons, cinc vegades més lluny, alineada amb les altres quatre.
Finalment el sisè objecte, NGC 6027e, el núvol de gas, pols i estrelles de la dreta, és una marea d’estrelles que surt de la galàxia NGC 6027.
Previsiblement, en el futur, les quatre galàxies del grup compacte acabaran per xocar i originaran una nova galàxia.

Carl Seyfer, que va descobrir el grup compacte H79 en 1948, va observar que els espectres òptics de les galàxies d’H79 tenien fortes línies en emissió d’alta ionització. Aquest fenomen es coneix amb el nom de nucli actiu de galàxia (NAG). Una galàxia té un nucli actiu quan es produeix un fenomen energètic en el nucli que no es pot atribuir a les estrelles, ni al gas, ni a la pols. Es pensa que les radiacions del NAG són el resultat de l'acreció al voltant del forat negre supermassiu situat en el centre de la galàxia. En astronomia, l'acreció és el fenomen de creixement d'un cos per agregació de cossos menors.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!